תנאי קלאסי בפוליסה קבלנית הוא הצבת שומר באתר, האם זו הברירה היחידה? לא!
אבל… יש תנאים שצריכים להתקיים כדי שחברת הביטוח תסכים לחרוג ממנהגה. ראו דוגמה יצירתית מתוך אתר שמחולק למספר מתחמי משנה, בו בעצם החליפו את השומר הקבוע בשלושה מעגלי אבטחה מקבילים:
הראשון – מוקד צופה רואה שמחובר 24/7 למצלמות באתר, עם מסך פתוח ולא רק לפי קריאה. יותקנו מצלמות וידאו אנליטיקה עם יכולות גילוי במרחב, וכן מצלמות PTZ (עם יכולת תנועה וזום). במוקד מוגדרות תצפיתניות קבועות לפרויקט, שמכירות את השטח. כמו כן יותקנו גלאי מערכת אזעקה, מערכת תאורה, ויכולת כריזה מרחוק באתר.
עם התקדמות הפרויקט מבצעים התאמה של מערכת המצלמות והאזעקה בהתאם למצב בשטח. כמו כן, המוקד יחובר בשני אמצעים לאתר (סלולרי וGPRS אינטרנטי). בשלב ראשון יהיה חיבור סולרי בלבד, ועם חיבור האתר לחשמל (בתוך שבועות ספורים מרגע תחילת עבודות ההתארגנות) יתווסף חיבור אינטרנטי. בנוסף, יהיה באתר גנרטור חירום ו/או מצברים לגיבוי מערכת המצלמות והאזעקה.
השני – בשכונה יהיה נוכח סייר קבוע עם תקשורת למוקד ולמערכות האבטחה של האתרים, שינוע בין המתחמים של המבוטחים ומשרד המכירות. הוא יפעל בין השעות שש בערב לשש בבוקר, קרי עם סגירת האתרים ועד לפתיחתם. הסייר נע במרחב עם רכב שטח ומלווה בכלב תקיפה. הסייר מבצע סיורים יזומים ברחבי השכונה. לאורך המשמרת מתקיים קשר ישיר של הסייר מול המוקד, שגם עוקב אחריו דרך מערכת המצלמות במידת הצורך בסיור באתרים עצמם, ובמידה של פגיעה בסייר המוקד מסוגל להבחין בכך ביעילות.
השלישי – יש תחנה של משטרת ישראל במרחק כ-1 ק"מ מהשכונה החדשה. המבוטחים בשיתוף פעולה מלא מול המשטרה, ובעצם מבצעים פיילוט לאבטחה מוגברת של אתרי בניה. כלומר אמור להיות זמן תגובה מהיר של המשטרה בזמן אירוע, וכן סיורים מתוגברים בשכונה.
מכל הנתונים הנ"ל התרשמנו שהאבטחה באתר מתוכננת להיות יעילה הרבה יותר מהצבת שומר פיזי בלבד בכל מתחם (כפי שקבוע בתנאי הביט/פוליסה, וכפי שתמיד מצוין בסקרים כברירת מחדל).
חברות בנייה נוספות עוברות לעבוד במתכונת כזאת, וחלקן אף מקימות צוותי אבטחה אורגניים, ואנחנו מקווים שבאמת זה ייעשה שינוי בענף, בדגש על נזק בזדון מתופעת הפרוטקשן.
הערה: אנו מדגישים, חוות הדעת "מתעלמת" מנושא סוגיית השיבוב, ואת זה אנחנו משאירים לשיקולה ומיטב הבנתה של חברת הביטוח במציאת פתרונות יצירתיים, אם נדרש בכלל.